شبکه چیست؟

به ارتباط بین کامپیوترها شبکه گفته می شود که در ابتدایی ترین حالت آن می توان گفت که از اتصال دو کامپیوتر به هم نیز یک شبکه ایجاد می شود.

هدف اصلی یک شبکه کامپیوتری به اشتراک گذاری داده ها بین چندین کاربر است. با استفاده از شبکه میتوان اجزای مختلف درون سیستم را بین ایستگاه های مختلف کاری به اشتراک گذاشت. برای رسیدن به این هدف، تنها به یک رایانه با یک یا چند هارد دیسک نیاز است. تمام ایستگاه های کاری درون شبکه هارد دیسک های خود را به اشتراک گذاشته و در نتیجه تمام افراد به داده های ذخیره شده در کل شبکه دسترسی دارند. در برخی موارد به منظور کنترل دسترسی به شبکه، افراد برای دسترسی به هارد دیسکها، نیاز به دریافت مجوز از سوی مدیر شبکه دارند.

طراحی شبکه

طراحی شبکه به معنای متصل کردن و مرتبط کردن کامپیوترها و دستگاه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری با هدف اشتراک‌گذاری منابع یک سازمان است. سازمان‌های بزرگ سعی می‌کنند با متصل کردن تجهیزات سخت‌افزاری به یکدیگر هزینه‌ها را کاهش دهند، سرعت انجام کارها را افزایش دهند و بهره‌وری کارمندان را بیشتر کنند.

طراحی شبکه کامپیوتری یکی از جذاب‌ترین، اما چالش‌برانگیزترین وظایفی است که معماران، مهندسان شبکه و کارشناس زیرساخت شبکه با آن روبرو هستند، زیرا همه شرکت‌های فعال در حوزه کسب‌وکار خواهان شبکه‌ای پایدار، پر سرعت و با کیفیت هستند.

خوشبختانه در چند سال اخیر پیشرفت‌های قابل توجهی در حوزه سخت‌افزار به وجود آمده و تجهیزات شبکه‌ پیشرفت‌های قابل قبولی داشته‌اند، به‌طوری که امروزه سوییچ‌ها و سرورها با ارایه طیف گسترده‌ای از قابلیت‌های کاربردی و مدیریتی بخش مهمی از مسئولیت‌های یک سرپرست شبکه را بر عهده گرفته‌اند.

نکته مهمی که در زمان طراحی زیرساخت شبکه های کامپیوتری باید به آن دقت کرد مدت زمان پیاده سازی پروژه است. به‌طور مثال در شرکت‌هایی با کاربران کم، این فرایند سریع است، زیرا شرکت به زیرساخت کوچکی نیاز دارد که قرار نیست کارهای عملیاتی پیچیده‌ای را انجام دهد، در مقابل در یک سازمان بزرگ که قرار است کلاینت‌های مختلفی به شبکه متصل شوند و علاوه بر این، سازمان خدماتی به مشتریان برون سازمانی ارایه می‌کند نصب و راه اندازی شبکه کامپیوتری ممکن است چند ماه به‌طول انجامد.

یک طراحی صحیح سبب می­شود تا شبکه قابل اعتماد، قابل گسترش و مقرون به صرفه باشد و مشکلات پیچیده طراحی شبکه را برای ما آسان تر و مدیریت پذیرتر نماید.

زمانی که طراحی شبکه مورد بحث قرار می گیرد دسته بندی شبکه براساس تعداد دستگاه های سرویس گیرنده کمک زیادی را در طراحی انجام خواهد داد، طراحی شبکه به اندازه و نیاز سازمان وابستگی زیادی دارد. به طور مثال بستر مورد نیاز برای یک شبکه کوچک با تعداد محدودی دستگاه نسبت به یک شبکه بزرگ با تعداد قابل توجهی دستگاه بسیار متفاوت تر می باشد که در آن متغیرهای زیادی در زمان طراحی شبکه باید در نظر گرفته شود. شبکه را براساس تعداد دستگاه های سرویس گیرنده به سه دسته زیر تقسیم می کنند:

  • Small Network: شبکه هایی با حداکثر ۲۰۰ سرویس گیرنده
  • Medium-Size Network: شبکه هایی با ۲۰۰ تا ۱۰۰۰ سرویس گیرنده
  • Large Network: شبکه هایی با بیش از ۱۰۰۰ سرویس گیرنده

از نشانه های  اصلی یک طراحی شبکه خوب:

  • عدم درگیری کاربران شبکه با پیچیدگی های موجود در بستر ارتباطی شبکه
  • نحوه ی دسترسی آسان به منابع و برنامه کاربردی موجود در شبکه
  • امکان دسترسی به شبکه در صورت خرابی و از کار افتادن لینک های شبکه
  • کاهش مدت زمان پاسخگویی به درخواست های کاربران
  • امکان نظارت و مدیریت شبکه
  • امنیت شبکه